Lid Raad van Commissarissen Thús Wonen Expertise profiel: Volkshuisvesting
Goed toezicht en bestuur is een kunst!
1. Thús Wonen Iedereen verdient een plek waar hij zich thuis voelt. Zo eenvoudig is het. Thús Wonen helpt mensen met een laag inkomen aan een geschikte woning in Noordoost-Friesland. We voelen ons verbonden met deze prachtige regio en we blijven er voor onze bewoners, ook nu er krimp dreigt.
Onze grootste opgave voor de komende jaren is het verbeteren van de woningen. Jaarlijks voeren we onderhoud uit aan de buitenkant van 1.000 woningen en verbeteren we de binnenkant van 300 woningen. Tegelijkertijd verbeteren we de energieprestatie van deze woningen door isolatie en dubbel glas aan te brengen. We vernieuwen de woningvoorraad door middel van sloop, verkoop en vervangende nieuwbouw, aansluitend bij de veranderende behoefte van onze huurders en passend bij onze financiële mogelijkheden. Het aantal woningen brengen we langzaam terug. Dit alles doen we in goed overleg met onze omgeving om zo bij te dragen aan een goed woon- en leefklimaat in Noordoost-Friesland.
Met circa 6.500 woningen is Thús Wonen de belangrijkste sociale verhuurder in Noordoost-Friesland. De corporatie bezit huurwoningen in de gemeenten Dantumadeel, Dongeradeel, Kollumerland en het dorp Burdaard in Ferwerdadeel.
De kernwaarden van Thús Wonen zijn: eenvoudig, verbonden en oplossingsgericht.
2. De Raad van Commissarissen (RvC) De huidige RvC van Thús Wonen bestaat uit een voorzitter, en vier leden (inclusief een vice-voorzitter). Hiervan hebben twee leden op voordracht van de huurders zitting in de Raad. De RvC kent tenminste twee commissies, te weten een auditcommissie en een selectie- en remuneratiecommissie. De RvC blijft verantwoordelijk voor besluiten, ook als deze zijn voorbereid door een commissie van de RvC.
Bij de vervulling van hun taak richten de leden van de RvC zich naar het belang van de corporatie en hanteren daarbij dezelfde waarden als de corporatie: eenvoudig, verbonden en oplossingsgericht. De algemene taak van de RvC bestaat uit een zorgvuldige invulling van drie onderstaande rollen:
- Werkgever van het Bestuur. - Toezichthouder op het Bestuur. - Adviseur en klankbord voor het Bestuur.
Voor nadere informatie over de taken en bevoegdheden van de RvC verwijzen wij u naar artikel 7 van het reglement van de RvC van Thús Wonen (te vinden op de website van de corporatie) en de Woningwet.
3. Algemeen Profiel Basisvereisten die gelden voor alle leden van de RvC De leden van de RvC: - Onderschrijven de maatschappelijke onderneming als relevante organisatiefilosofie en bewaken binnen de visie en missie van Thús Wonen de invulling daarvan. - Hebben het vermogen strategische doelstellingen te beoordelen en in hun samenhang te bezien. - Kunnen maatschappelijke trends signaleren en de vertaling naar de volkshuisvesting in het bijzonder beoordelen. - Hebben voldoende statuur door hun maatschappelijke positie (nu of in het recente verleden) om met gezag volwaardig tegenspel te kunnen bieden aan de bestuurder. - Hebben een onafhankelijke positief kritische grondhouding ten opzichte van de bestuurder. - Hebben zicht op en respect voor de te onderscheiden rollen van de toezichthouders en de bestuurder. - Zijn bereid zich na benoeming snel in te werken in de wereld van de volkshuisvesting en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. - Gedragen zich als lid van een team, zijn bereid zich kwetsbaar op te stellen, durven binnen de raad een afwijkende mening te ventileren en zaken ter discussie te stellen. - Zijn kritisch met betrekking tot hun eigen functioneren en zullen jaarlijks evalueren. - Hebben voldoende tijd beschikbaar (4 a 5 dagdelen per maand) om serieus invulling te kunnen geven aan de functie. - Kijken bij de samenstelling in eerste instantie naar de benodigde kwaliteitseisen/ expertise en daarnaast naar een evenwichtige opbouw wat betreft diversiteit (man/vrouw verhouding, leeftijdsopbouw, ervaring in bedrijfsleven/overheidsorganisaties/privaat-publiek domein enz.).
Het nieuwe lid van de RvC voelt zich betrokken bij de maatschappelijke vraagstukken in de regio Noordoost Friesland, maar hoeft niet woonachting of werkzaam te zijn in het werkgebied van Thús Wonen.
Expertisegebieden binnen de RvC Ten aanzien van de expertisegebieden geldt dat de RvC als collectief moet beschikken, dus aanwezig bij minimaal één van de leden, over deskundigheid op de volgende gebieden:
Volgens geschiktheidsmatrix Autoriteit Woningcorporaties - Governance - Volkshuisvestelijk - - Vastgoedontwikkeling en -beheer - Financiën en control - Juridische zaken
Thús Wonen specifieke extra expertise wensen, oftewel overige: - Openbaar bestuur / gemeente - Personeel en organisatie - Zorg: WMO/WLZ/Participatiewet Deze specifieke expertise wordt gecombineerd met expertise die gewenst is door de Autoriteit Woningcorporaties.
4. Profiel nieuw lid Expertise gebied Volkshuisvesting: Het nieuwe lid beschikt over: - Kennis van relevante wet- en regelgeving, waaronder tenminste de Woningwet en BTIV 2015 (kerntaken en doelgroepen toegelaten instelling, daeb – niet daeb, enz.). - Kennis van belanghebbenden zoals huurders, gemeenten, andere maatschappelijke organisaties en externe toezichthouders en wanneer deze te informeren en te betrekken. - Kennis van en/of ervaring met het maatschappelijk en politieke speelveld op landelijk, regionaal en zo mogelijk op lokaal niveau. - Kennis van de (lokale) woningmarkt. Kennis van de (lokale) doelgroepen van beleid en de bijbehorende volkshuisvestelijke opgave van de corporatie. - Een brede belangstelling en de bereidheid zich ook buiten zijn eigen expertise gebied te bekwamen om zo inzicht en overzicht te krijgen in een organisatie met de omvang en complexiteit als Thús Wonen.
Gewenste Competenties - Authenticiteit - Bestuurlijk inzicht - Helikopterview - Integriteit en moreel besef - Maatschappelijke (omgeving)sensitiviteit en verantwoordelijkheid - Onafhankelijke oordeelsvorming - Teamspeler - Vakinhoudelijke kennis en visie - Zelfreflectie (zie voor uitwerking: Bijlage 1 bij artikel 19 van het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015)
Honorering: Het lid van de RvC ontvangt een jaarlijkse honorering van € 12.000,-- (exclusief BTW).
5. Reactie De RvC laat zich in deze procedure ondersteunen door Hein van Haastert (VAN-HAASTERT Search en Selectie). Uw sollicitatie (brief en cv) kunt u e-mailen naar welkom@van-haastert.nl, ter attentie van Hein van Haastert. Voor extra informatie kunt u hem bellen op 06 – 20 43 18 01. Ik ontvang uw sollicitatie graag voor maandag 5 februari 2018.